Het BIPT

Jaarverslag 2022

Het BIPT is de federale regulator die bevoegd is voor de elektronische-communicatiemarkt, de postmarkt, het elektromagnetische radiofrequentiespectrum en de radio- en televisieomroep in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het strategisch plan 2020-2022 van het BIPT vormde de leidraad bij de uitoefening van zijn bevoegdheden met als voornaamste doel een betrouwbare en competitieve communicatieomgeving voor iedereen te verzekeren.

Het BIPT levert essentiële bijdragen wanneer strategische beslissingen worden genomen binnen zijn bevoegdheidsdomeinen. Het draagt bij aan de voorbereiding van de reglementering, zoals de omzetting van het Europees wetboek voor elektronische communicatie en de omzetting van de richtlijn betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten. Het BIPT deelt zijn expertise ook met de Kamer van Volksvertegenwoordigers waarvoor het in 2022 een advies heeft verleend over een voorstel van resolutie betreffende de erkenning van toegang tot het internet als een basisbehoefte. Het BIPT neemt eveneens deel aan de coördinatie van projecten van de federale overheid, zoals de oproep tot 5G-pilootprojecten en de projectoproep “witte zones”. Het BIPT werkt ook samen met talrijke nationale institutionele partners om een brede waaier aan Europese wetgevende initiatieven te analyseren, te volgen en indien nodig om te zetten in de nationale wetgeving.

Het BIPT wendt zijn bevoegdheden niet enkel aan op nationaal vlak, het zorgt ook voor de vrijwaring van de belangen van de Belgische post- en telecommunicatiesector door actief deel te nemen aan diverse internationale instanties, zoals Berec, de ERGP, het CERP, de ITU en de UPU.

Bepaalde interventies van het BIPT beogen rechtstreeks het grote publiek. Enerzijds controleert het BIPT de inachtneming van de wettelijke bepalingen die de gebruiker beschermen, zoals de bepalingen die het vergemakkelijken om van operator te veranderen ( de Easy Switch-procedure). Anderzijds ziet het BIPT erop toe dat de gebruikers over relevante, nauwkeurige en up-to-date informatie beschikken, zowel over de verschillende diensten en hun prijzen als over de nieuwe technologieën en over hoe ver de uitrol ervan staat. Het BIPT stelt praktische tools ter beschikking van de gebruikers om hen te helpen bij het maken van keuzes, zoals de tariefvergelijker bestetarief.be, het dataportaal en de website postaalpunt.be. Het BIPT publiceert video’s op zijn YouTube-kanaal en het beheert informatieve websites inzake 5G (over5G) en glasvezel (glasvezelinfo.be).

De volledige versie van het jaarverslag lezen (PDF)

Post Elektronische communicatie Media

Bevordering concurrentie

Ontwikkeling interne markt

Belang van de gebruikers

Beheer schaarse middelen

Netwerk-veiligheid

Bevorderen connectiviteit hoge capaciteitsnetwerken