Jaarverslag 2023
Het BIPT is de federale regulator die bevoegd is voor de elektronische-communicatiemarkt, de postmarkt, het elektromagnetische radiofrequentiespectrum en de radio- en televisieomroep in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het BIPT is eveneens nauw betrokken bij de omzetting of tenuitvoerlegging van de nieuwe Europese digitale regelgeving. Het BIPT, dat reeds is aangewezen als bevoegde autoriteit voor bepaalde aangelegenheden in verband met de digitale sector bereidt zich voor om de verantwoordelijkheid te nemen voor elke nieuwe opdracht die het zou toegewezen krijgen.
Het BIPT levert essentiële bijdragen wanneer strategische beslissingen worden genomen binnen zijn bevoegdheidsdomeinen. Het draagt bij aan de voorbereiding van de regelgeving, zowel in de gereguleerde sectoren als in de digitale sector. Het BIPT deelt ook zijn expertise met de Kamer van volksvertegenwoordigers, waarvoor het adviezen verstrekt. Zo heeft het in 2023 een advies verstrekt over een voorstel van resolutie betreffende het beschermen van jonge kinderen tegen ongepaste online-inhoud. Het BIPT werkt ook samen met tal van nationale, Europese en internationale institutionele partners om mee een brede waaier aan wetgevingsinitiatieven te helpen voorbereiden en om te zetten in de praktijk. In 2023 heeft het BIPT, als technisch expert voor dossiers over elektronische communicatie en postdiensten, het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU in de eerste helft van 2024 voorbereid.
Enerzijds controleert het BIPT de inachtneming van de wettelijke bepalingen die de gebruiker beschermen, zoals de bepalingen die het vergemakkelijken om van operator te veranderen (de Easy Switch-procedure). Het BIPT ziet er ook op toe dat de gebruikers over relevante, nauwkeurige en up-to-date informatie beschikken, zowel over de verschillende diensten en hun prijzen als over de nieuwe technologieën en over hoe ver de uitrol ervan staat. Het BIPT stelt praktische tools ter beschikking van de gebruikers om hen te helpen bij het maken van keuzes, zoals de tariefvergelijker bestetarief.be, het dataportaal en de website postaalpunt.be. Het BIPT publiceert video’s op zijn YouTube-kanaal en het beheert informatieve websites inzake 5G (over5G) en glasvezel (glasvezelinfo.be). Het BIPT organiseert ook doelgerichte informatiecampagnes en neemt deel aan beurzen of conferenties binnen zijn bevoegdheidsdomeinen. In het kader van het NISDUC-project heeft het BIPT in april 2023 in Brussel de tweede conferentie over de NIS-richtlijn georganiseerd. Deze editie trok 240 deelnemers aan over de beide dagen, vanuit 24 verschillende landen.